Londen . De Britse netwerkexpediteur Exel zag zijn winst voor belasting over 2002 stijgen met ruim 40 procent naar 180 miljoen pond (113 miljoen euro) op een omzet van 4,6 miljard pond. Het bedrijfsresultaat nam met 3,8 procent toe en kwam uit op 218 miljoen pond. Volgens topman J. Allen weet het bedrijf in tijden van economische teruggang op belangrijke markten toch de winst vast te houden en zelfs te groeien. Zo werd er vorig jaar ruim 625 miljoen pond aan nieuwe accounts binnengehaald. Daarnaast werd 75 procent van de te vernieuwen contracten verlengd.
Aan de logistieke kant steeg de omzet met 5,7 procent naar 2,3 miljard pond en het bedrijfsresultaat met 5,9 procent. De marge liepen hier enigszins terug tegenover 2001 vanwege hogere verzekeringskosten, teleurstellende resultaten in Spanje en Frankrijk en de zwakte in de Amerikaanse automotive-sector. Freight Management, de expeditiedivisie, groeide met een omzet van 6 procent naar 2,2 miljard sterk. Het bedrijfsresultaat steeg met 20,4 procent naar 69 miljoen pond vooral door een sterke groei in Europa. Ook voor 2003 zijn de verwachtingen van Allen voor Exel goed. Veel zal echter afhangen van de valuta-fluctuaties en de politieke en economische onzekerheden van dit jaar. Aan een prognose voor dit jaar, waagt de expediteur zich dan ook niet.