Antwerpen . De Belgische spoorvakbonden gaan vandaag actie voeren tegen de liberalisering van het Europese goederenvervoer per spoor. In Frankrijk maken politici zich zorgen over de positie van de SNCF, met het oog op de komende concurrentie. Vanaf morgen moeten spoorwegmaatschappijen hun internationale routes openstellen voor buitenlandse railondernemingen, als gevolg van een Europese richtlijn.
De spoorvakbonden in België hebben geweigerd details over hun acties prijs te geven. Het enige wat ze kwijt willen is dat de grensposten van het spoorwegnet waarschijnlijk plaats van handeling zijn. Ook in andere landen, zoals Frankrijk en Italië, zijn vakbonden bezorgd over de positie van de werknemers van de traditionele spoorwegmaatschappijen. Ze vrezen voor massaontslag bij toenemende concurrentie.
In Frankrijk hebben twee senatoren alarm geslagen over de situatie bij SNCF Fret, de goederendivisie van de nationale spoorwegmaatschappij. De Franse parlementariërs Haenel en Gerbaud menen dat er een reorganisatie nodig is om de internationale concurrentie het hoofd te kunnen bieden. SNCF Fret is al jaren zwaar verliesgevend.

Zie ook pag. 3: Achtergrond