Rotterdam . De politie van Rotterdam heeft na een grootschalig onderzoek een mensensmokkelorganisatie opgerold. Bij invallen in Nederland en België werden 8 verdachten aangehouden en 102 illegale Chinezen aangetroffen die op weg waren naar Groot-Brittannië.
Over de achtergrond van de verdachten wil justitie nog niets zeggen. Justitie onderzoekt of er banden zijn met de organisatie uit de bekende zogenoemde Dover-zaak. In die zaak bleek een organisatie zich eveneens bezig te houden met de smokkel van Chinezen naar Engeland. Die zaak kwam volop in de publiciteit na het mislukken van een transport naar Dover in juni 2000 waarbij 58 Chinezen stikten in een afgesloten koelwagen.
De bende wordt ervan verdacht honderden Chinezen over de weg via verschillende landen naar Europa te hebben gebracht. Eindbestemming was Groot-Brittannië.
In Nederland werd op tien plaatsen een inval gedaan. De meeste van die panden stonden in Rotterdam. In een zogenoemd safehouse werden 46 illegale Chinezen gevonden.
In een Belgisch doorgangshuis werden 40 Chinezen aangetroffen. In een vrachtwagen in de haven van Scheveningen zaten nog eens 16 Chinezen.