Den Haag . De tijdelijke verplichtingenstop bij Rijkswaterstaat is zoals gepland woensdag opgeheven. Dat maakte verkeersminister De Boer bekend in een brief aan de Tweede Kamer.
De uitgavestop die De Boer twee weken geleden afkondigde, hield verband met de sneller dan verwachte voortgang van de aanleg van de hogesnelheidslijn Amsterdam-Parijs (HSL).
Vorig jaar verliep het werk sneller dan geraamd en ook dit jaar blijft dat zo. Dat betekent dat het ervoor op de begroting opgenomen geld eerder op zal zijn. In Haagse termen ontstaat daardoor een ‘kasritme-probleem’. Rijkswaterstaat schat dat probleem vooralsnog op vierhonderd miljoen euro.
De verplichtingenstop heeft volgens Rijkswaterstaat geen gevolgen voor de voortgang van bestaande infrastructuurprojecten. De bouw van wegen en spoorwegen gaat door volgens plan. Een versnelling van het onderhoud aan natte infrastructuur zit er dit jaar echter niet meer in.