De zaak leidde uiteindelijk tot een niet te innen vordering van 2,6 miljoen euro op de klant. Na diverse langdurige procedures te hebben gevoerd, verwacht het expeditiebedrijf niet dat het zijn geld nog ziet. Volgens directeur R. van Eijl van het bedrijf bedragen de schulden 2 tot 3 miljoen euro. Om te voorkomen dat de onderneming hieraan ten onder gaat, zijn alle activiteiten en de 45 medewerkers in een nieuwe vennootschap ondergebracht: Richard Kempers Expeditie Nederland. De schulden en de vorderingen blijven achter in de oude BV (Internationale Expeditie Richard Kempers). Er zijn honderden schuldeisers. Vaststaat dat zij 5 tot 30 procent van hun vordering krijgen uitgekeerd.
Het merendeel van de medewerkers zit in Leeuwarden. Bij zusterbedrijven werken nog eens meer dan zestig mensen. Die zijn niet bij de kwestie betrokken. In september werd bekend dat het expeditiebedrijf aan het reorganiseren was. Het kantoor in Leeuwarden ging alle overlandexpeditie verzorgen en een nieuwe vestiging in Rotterdam concentreerde zich op de transport- en scheepvaartactiviteiten. Op deze manier wilde Richard Kempers haar service verbeteren. Verder werd het bedrijf uitgebreid met een tankafdeling voor het vervoer van vloeistoffen in tankcontainers en flexitanks. Daarbij gaat het vooral om chemicaliën, gassen en levensmiddelen. Het vervoer van die laatste speelt zich vooral af tussen Zuid- en Noord-Europa, en intercontinentaal overzee.
Voormalig directeur R. Kempers, die als aandeelhouder nog steeds bij het expeditiebedrijf betrokken is, wilde gisteren niets kwijt over de kwestie van de zoek geraakte containers. ,,Ik ben al twee jaar bij het bedrijf weg. Ik kan u wel vertellen dat Richard Kempers absoluut niet failliet wil en dat de onderneming de moeilijkste weg heeft gekozen door alle activiteiten en medewerkers in een nieuwe vennootschap onder te brengen.’’ Voor verdere mededelingen verwijst hij naar de huidige directeur, R. van Eijl. Die was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.