Washington . Er komt wellicht een nieuw onderzoek naar de bezitsverhoudingen van het Amerikaanse DHL Airways. Uit een rapport van de Office of the Inspector General van het ministerie van Transport (DoT), een soort ombudsman binnen het departement, blijkt dat er nog steeds vraagtekens zijn of DHL Airways zich wel een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij mag noemen, nadat de Deutsche Post enkele jaren geleden een meerderheid verwierf in het moederbedrijf DHL International.
Destijds werden tijdens die transactie 55 procent van de gewone aandelen en 75 procent van de stemrechtgevende aandelen in DHL Airways weer van de hand gedaan aan de oud DHL-topman W. Robinson. Op basis van deze bezitsverhoudingen oordeelde de DoT vorig jaar mei dat DHL Airways aan alle voorwaarden voldeed voor een Amerikaans luchtvaartbedrijf. Nieuwe twijfel is echter gerezen uit het recente onderzoek van de Inspector General na klachten van concurrenten UPS en FedEx. Zij wijzen er op dat DHL Airways voor 99 procent van zijn inkomsten afhankelijk is van bedrijven die volledig door de Duitse post worden gecontroleerd. Daarnaast willen zij weten onder welke condities Robinson destijds de aandelen verwierf. Het is bedoeling deze vragen in een openbare hoorzitting nader te onderzoeken. Daarover zal de DoTeen besluit moeten nemen.
Indien aangetoond kan worden dat DHL Airways voor een meerderheid wordt gecontroleerd door een buitenlands bedrijf verliest het zijn Amerikaanse status en kan het binnen de VS geen luchtvracht meer vervoeren. Daarmee zou de Deutsche Post gedwongen worden zich van DHL Airways te ontdoen.