Londen . Het terreurnetwerk Al-Qaeda heeft mogelijk banden met Indonesische piraten. Dat stelt Hart Group Risk Management, een Londens bureau dat is gespecialiseerd in maritieme veiligheid.
De link in Indonesië wordt meer en meer duidelijk, aldus het bureau. Er zijn volgens Hart Group echter nog geen duidelijke aanwijzingen dat er ook banden bestaan tussen het terreurwerk van Osama bin Laden en piraten uit andere landen dan Indonesië. De internationale scheepvaart reageert volgens het bureau niet snel genoeg op de dreiging.
De Indonesische regering gaat haar marine meer geld geven om de veiligheid op zee te vergroten. Indonesië wil er 137 miljoen dollar aan besteden en dat is meer geld dan het Indonesische leger en de luchtmacht krijgen. Het geld zal onder meer worden gebruikt om 22 nieuwe marineschepen aan te schaffen, waaronder onderzeeboten en patrouillevaartuigen. De Indonesische inspanningen zijn niet alleen bedoeld om de piraterij te bestrijden, maar ook om stropers en smokkelaars aan te pakken.
Dat Al-Qaeda en zijn handlangers een bedreiging vormen voor de scheepvaart, is in de ogen van Hart Group een feit. Informatie van inlichtingendiensten zou erop wijzen dat Al-Qaeda een aparte afdeling heeft die zich volledig richt op maritieme aanslagen. De aanslag op de tanker ‘Limburg’ voor de kust van Jemen was daar afgelopen oktober al een resultaat van, vermoeden de veiligheidsspecialisten.
De aanslag op de ‘Limburg’ heeft in de maritieme sector in Jemen waarschijnlijk zo’n drieduizend banen gekost. Doordat het aantal aanlopen van schepen in Jemen dramatisch is gedaald sinds de terreuraanslag, worden er veel mensen op straat gezet. Bij de Aden Container Terminal (ACT), die geëxploiteerd wordt door het Singaporese PSA, verdwijnen bijvoorbeeld bijna 250 banen. ACT, dat in september nog een containeroverslag van 43.000 teu had, had in november ineens nog maar 3.000 teu over.
De Verenigde Staten hebben gewaarschuwd dat extremistische organisaties zoals Al-Qaeda aanslagen zouden kunnen plegen op zeehavens in oost-Afrika. Op welke informatie de waarschuwing is gebaseerd, willen de Amerikanen niet zeggen. Volgens de VS bestaat er tevens nog serieus gevaar dat terroristen proberen raketten af te vuren op vliegtuigen die boven Kenia vliegen.