Rotterdam . Het derde World Water Forum, dat deze week in Kyoto, Japan wordt gehouden, kent een nieuw onderdeel ten opzichte van de twee eerdere waterforums. De Japanse kroonprins Naruhito, betrokken bij dit onderwerp door zijn studie transportmanagement, heeft persoonlijk het onderdeel ‘inland shipping’ toegevoegd aan het programma.
Vervoer over water is daardoor onderwerp van een aparte sessie, deels georganiseerd door het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat en PIANC (de internationale organisatie van vaarwegbeheerders).
Vandaag houdt directeur T. Roos van het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart een lezing over de rol die vervoer over water heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de economie in West-Europa. Met name de Rijn is volgens Roos onmisbaar geweest bij vorming van de industriële staat Duitsland. De CBRB-directeur geeft ook een uitleg over de binnenvaart als milieuvriendelijk en maatschappelijk wenselijk alternatief voor vervoer over de weg.
De link met de waterproblematiek op de wereld is dat water op veel verschillende wijzen kan bijdragen aan de verbetering van de positie – gezondheid, welvaart – van mensen in Derde Wereld landen. Zo zijn begaanbare wegen vaak schaars, terwijl vaarwegen wellicht wel ter beschikking zijn voor het transport van voedsel en andere primaire goederen.