Nederland / Europa
•Bankverzekeraar SNS Reaal onderhandelt met Zurich Financial Services over de overname van de niet-levensverzekeringen voor consumenten en kleine bedrijven. SNS Reaal wil in ieder geval de Nederlandse levensverzekeringen van Zurich inlijven. De Zwitserse verzekeraar blijft in Nederland niet-levensverzekeringen verkopen voor grote bedrijven. Dat gebeurt via dochterbedrijf Continental Europe Corporate, een pan-Europese verzekeraar.
•De Credit Suisse Group uit Zwitserland wil de Britse verzekeraar Churchill verkopen. Het onderdeel moet ongeveer 2,2 miljard euro kosten.
•Het advocatenduo G. Spong en O. Hammerstein zet namens een groep aandeelhouders zijn aanklacht tegen het supermarktconcern Ahold door. Spong sluit niet uit dat oud-bestuurder C. van der Hoeven wordt aangeklaagd. Het advocatenkantoor richt zich op de jaarrekeningen van 2000, 2001 en mogelijk ook 2002.
•Shell gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met een Engels en Noors bedrijf onderbrengen in Shell Exploration and Production Europe. De NAM verwacht in april zicht te hebben wie welke activiteiten gaat verrichten. Dan moet ook duidelijker zijn hoeveel banen bij het bedrijf in Assen overblijven.
•Bij het Shell-bedrijf Expro verdwijnen naar verwachting 350 van de 1.600 arbeidsplaatsen. Expro is actief op het Britse deel van de Noordzee met het winnen van gas en olie.
•Ford gaat in het tweede kwartaal zijn productie van auto’s in Noord-Amerika verminderen tot 980.000. Dat is een daling van 17 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal van het afgelopen jaar was het concern nog bezig zijn voorraden aan te vullen. Dit jaar zijn de voorraden op niveau.
•DaimlerChrysler heeft voor 710 miljoen euro 43 procent van de bus- en truckdivisie van het Japanse autoconcern Mitsubushi overgenomen. Door wisselkoersveranderingen is het bedrag vijftig miljoen euro lager dan eerder werd gemeld. De Duits-Amerikanse autoproducent is al grootaandeelhouder van Mitsubishi Motors.
•Het Duitse energieconcern RWE verwacht dit jaar een daling van de nettowinst met 25 à 30 procent als gevolg van lasten in verband met overnames. Vorig jaar ging de winst daardoor al met 22 procent omlaag tot 1,05 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daarentegen verbeterde met 15 procent tot 4,5 miljard euro.
•De Franse verzekeringsmaatschappij Assurances Generales de France (AGF), onderdeel van het Duitse concern Allianz, heeft de nettowinst vorig jaar zien dalen met 63 procent tot 268 miljoen euro. Dat is het gevolg van 980 miljoen euro aan voorzieningen voor risico’s en vermindering van de waarde van beleggingen.
•De oliemaatschappij Q8 Benelux heeft acht pomphouders in Noord-Nederland voor de rechter gedaagd. In december nam de maatschappij 38 contracten van BP over, maar acht van de betrokken pomphouders weigeren hun stations ‘om te kleuren’ omdat ze bang zijn voor omzetverlies.