Brussel . België verbiedt het transport van Amerikaanse legergoederen indien de Verenigde Staten een oorlog in Irak beginnen zonder een nieuwe resolutie van de Verenigde Naties die zo’n oorlog goedkeurt. Ontbreekt de VN-resolutie, dan beschouwt België het Amerikaanse optreden in Irak als ‘illegaal’ en zal het er niet aan meewerken. Dat stelden gisteren twee Belgische federale ministers, Flahaut van Defensie en Michel van Buitenlandse Zaken. Het kabinet-Verhofstadt zou gisteren in spoedvergadering bijeenkomen.
Volgens Flahaut is zelfs sprake van een besluit van de gehele Belgische regering. Formeel hoefde de kwestie volgens Flahaut niet in het kabinet aan de orde te komen. Van de verwachte spoedvergadering van het kabinet was de uitkomst bij het sluiten van deze editie niet bekend. Flahaut voert ook aan dat hij de Amerikaanse defensieminister, Rumsfeld, er drie weken geleden al schriftelijk van op de hoogte zou hebben gesteld dat het transport van Amerikaans legermaterieel door België onmogelijk dreigde te worden bij eenzijdige Amerikaanse militaire actie. Hij zegt ook premier Verhofstadt over die brief te hebben verwittigd. Die heeft eerder overigens verklaard dat het transport door België gewoon kan doorgaan, ook bij eenzijdige actie van Amerikanen en Britten. Als België van dit standpunt nu zou terugkeren, dan is het het enige NAVO-lid dat Amerikaans materieel en personeel de doorgang weigert.