Antwerpen . De Belgische investeringsgroep Gevaert verkoopt het meerderheidsaandeel van haar dochter Bofort in de Unie van Redding- en Sleepdienst (URS) aan Smit Internationale. Smit had al 49,9 procent van URS in handen en verwerft nu dus de volledige controle over het Belgische bedrijf. Smit wordt daardoor onmiddellijk marktleider in het slepen van zeeschepen in de havens van Zeebrugge, Vlissingen, Terneuzen, Gent en Antwerpen. URS is ook actief in de offshore sector als berger van schepen. Wat dat laatste betreft werkt het Belgische bedrijf al vele jaren voor grote bergingsoperaties nauw samen met Smit. Beide zijn momenteel op het Kanaal bijvoorbeeld betrokken bij de opruiming van het wrak van het autoschip ‘Tricolor’.
De overname door Smit komt als een verrassing omdat de Nederlanders eerder te kennen gaven van hun belang in URS af te willen. De directie van URS was dan ook al een tijdje op zoek naar nieuwe kandidaat-aandeelhouders. Topman D. Mertens is blij dat Smit van mening veranderde en de nieuwe eigenaar wordt.