Rijkaards-watcher Quote onthulde gisteren dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) afgelopen vrijdag een inval op het hoofdkantoor in Gorinchem heeft gedaan. Het Functioneel Parket, de speciale afdeling van het Openbaar Ministerie dat onder meer complexe fraudezaken behandelt, heeft bevestigd dat het gaat om een onderzoek naar corruptie in een niet nader genoemd buitenland.

Het FD, dat eind vorig jaar al vragen over onregelmatigheden bij het scheepsbouwconcern heeft gesteld, vermoedt dat een of meer buitenlandse agenten steekpenningen hebben betaald om orders binnen te halen. Als dat zo is, vertoont de zaak overeenkomsten met het corruptieschandaal rond de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras, waar onder meer het Nederlandse SBM Offshore smeergeld betaalde in ruil voor lucratieve orders.

Hoogleraar Marcel Pheijffer (Leiden, Nyenrode) had eerder op de website Accountant.nl kritische vragen opgeworpen omdat Ernst & Young geen goedkeurende verklaring voor de jaarrekening over 2015 wilde afgeven. Dat hing samen met een opzegvergoeding van vijf miljoen euro voor een buitenlandse agent. Damen heeft al in 2014 een onderzoek naar deze vertegenwoordiger ingesteld. De groep heeft wereldwijd ongeveer vijftig agenten.

Waarschijnlijk naar aanleiding van die zaak heeft de groep medio vorig jaar een ‘group compliance officer’ aangesteld. Verder zijn de betalingen aan en door de agenten in 2014 en 2015 uitgebreid doorgelicht. Ook is de ethische gedragscode aangepast en moeten alle klanten en leveranciers sindsdien een verscherpte ‘code of conduct’ ondertekenen, zo heeft Damen tegenover het FD laten weten.

Naamgever Kommer Damen is overigens al jaren geleden teruggetreden als CEO van de groep, maar is nog steeds wel president-commissaris. Zijn zoon Arnout is chief commercial officer en René Berkvens is CEO. De uit een scheepsbouwgeslacht afkomstige Kommer begon in 1969 met vier man voor zichzelf en bouwde het oorspronkelijke werfje in vier decennia uit tot een concern met zo’n 9.000 werknemers en twee miljard omzet.

Gisteren werd ook bekend dat het door Damen in Roemenië en Vlissingen gebouwde nieuwe vlaggenschip van de marine, het Joint Support Ship ‘Karel Doorman’ op 24 april officieel in het bijzijn van minister Hennis van Defensie in gebruik wordt genomen. Kommer Damen is Officier in de Orde van Oranje-Nassau en werd in 2015 op een offshore-conferentie in Londen nog uitgeroepen tot Industry Leader of the Year.