De Nederlandse scheepsbouwer heeft sinds het begin van dit jaar een aantal opmerkelijke opdrachten binnengehaald, met een gezamenlijke waarde van honderden miljoenen euro’s. Nadat het Belgische DEME vorige maand een order plaatste voor de bouw van ’s wereld sterkste snijkopzuiger, kwam daar deze maand een bestelling van Boskalis van een iets kleiner vergelijkbaar schip bij. Die twee zijn samen goed voor naar schatting 400 miljoen euro.

Behalve met de bouw van dit soort megaschepen is de groep ook succesvol met de verkoop van kleiner materieel. Zo sloot IHC recentelijk een overeenkomst met het Turkmenistan voor de levering van tientallen kleinere snijkopzuigers, die onder meer ingezet zullen worden om het irrigatiesysteem in de voormalige Sovjetrepubliek te verbeteren. De afgelopen jaren werden al tientallen kleinere zuigers aan onder meer India en Bangladesh verkocht.

Topman Dave Vander Heyde meldde begin dit jaar marktherstel te zien in de baggersector en de windenergiemarkt. Hij wees toen op de grote orderontvangst in de laatste twee maanden van 2016, waarin bijna de helft van het totale orderpakket van het jaar werd binnengehaald.