Koch zette de raffinaderij, met een verwerkingscapaciteit van 85.000 vaten per dag de kleinste in de haven van Rotterdam, een half jaar geleden in de verkoop. Partijen laten zich niet over de prijs uit. Wel zeggen ze dat het personeel van de raffinaderij in zijn geheel naar Vitol overgaat.

Koch verwierf de raffinaderij zelf twintig jaar geleden, maar die past volgens het concern nu niet meer bij de handelsactiviteiten. Het bedrijf is naar eigen zeggen de grootste producent in Noordwest-Europa van nafta, de belangrijkste grondstof voor de kunststofindustrie.

Naast Koch zijn er nog vier andere raffinaderijen in de Rotterdamse regio. Die zijn in handen van Shell, BP en ExxonMobil en het internationale grondstoffenbedrijf Gunvor. Gunvor kocht vorig jaar de Rotterdamse raffinaderij van Kuwait Petroleum International (Q8). Shell is met een capaciteit van 400.000 vaten per dag de grootste.