Van Oord bouwt recordmolens met oesterbanken

offshore

Aannemer Van Oord gaat de grootste windmolens op het Nederlandse deel van de Noordzee tot nu toe bouwen: twee Vestas-molens met een vermogen van 9,5 Megawatt per stuk.

Die komen op het zogenoemde ‘innovatiekavel’ van windpark Borssele. Van Oord heeft samen met de adviesbureaus Investri Offshore en Green Giraffe onder de naam Two Towers de tender gewonnen voor dit project, waarmee een subsidie van maximaal vijftig miljoen euro is gemoeid. Het kavel moet vanaf 2021 stroom gaan leveren.

Daarmee wil de Nederlandse overheid de innovatie bij de ontwikkeling van windparken op zee verder aanjagen. Met de bouw van 9,5 MW-torens wordt een volgende stap gezet in het proces van schaalvergroting; tot nu toe lag de grens op acht MW. Daarnaast heeft Van Oord een nieuwe, onderhoudsvrije, techniek ontwikkeld om de fundering en de windmolenmast met elkaar te verbinden.

Een andere nieuwigheid is dat op de zeebodem oesterbanken worden aangelegd. Dat is niet alleen goed voor het ecosysteem, maar ze moeten ook helpen om erosie van de zeebodem rondom de fundering tegen te gaan. De oesterbanken worden overigens niet geoogst en blijven op het rif om de zeebodem verder te laten herstellen en het ecosysteem te ontwikkelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Van Oord bouwt recordmolens met oesterbanken | NT

Van Oord bouwt recordmolens met oesterbanken

offshore

Aannemer Van Oord gaat de grootste windmolens op het Nederlandse deel van de Noordzee tot nu toe bouwen: twee Vestas-molens met een vermogen van 9,5 Megawatt per stuk.

Die komen op het zogenoemde ‘innovatiekavel’ van windpark Borssele. Van Oord heeft samen met de adviesbureaus Investri Offshore en Green Giraffe onder de naam Two Towers de tender gewonnen voor dit project, waarmee een subsidie van maximaal vijftig miljoen euro is gemoeid. Het kavel moet vanaf 2021 stroom gaan leveren.

Daarmee wil de Nederlandse overheid de innovatie bij de ontwikkeling van windparken op zee verder aanjagen. Met de bouw van 9,5 MW-torens wordt een volgende stap gezet in het proces van schaalvergroting; tot nu toe lag de grens op acht MW. Daarnaast heeft Van Oord een nieuwe, onderhoudsvrije, techniek ontwikkeld om de fundering en de windmolenmast met elkaar te verbinden.

Een andere nieuwigheid is dat op de zeebodem oesterbanken worden aangelegd. Dat is niet alleen goed voor het ecosysteem, maar ze moeten ook helpen om erosie van de zeebodem rondom de fundering tegen te gaan. De oesterbanken worden overigens niet geoogst en blijven op het rif om de zeebodem verder te laten herstellen en het ecosysteem te ontwikkelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement