Ruim honderd bijzondere items komen onder de digitale hamer, waaronder wielladers en mobiele kranen van bekende merken als Liebherr, Caterpillar en Terex, alsmede een sleepboot. Veilingmeester Robbert Peek is zeer ingenomen met het project: ‘We zijn vooral sterk in Europa en dit is veel verder van huis. de HPA-veiling geeft ons veel internationale uitstraling’.

Hij verwacht dat ‘alle sleepbootjongens’ af zullen komen op de sleepboot (‘uit handen van de eerste gebruiker, trekkracht 43 ton’) en dat de aannemers in de rij zullen staan voor het rollende materieel en de kranen: ‘De internationale bouwmarkt is booming met allerlei projecten in Afrika en Azië, dus alle bouwbedrijven zitten te springen om materieel.’

Het veilingproces gaat in twee stappen. In juli wordt een deel van de items via een online tenderverkoop aangeboden. Peek: ‘Dat is eigenlijk de ouderwetse verkoop via inschrijving. Gegadigden kunnen vertrouwelijk een bod uitbrengen en daar kiezen wij de beste uit. Heerema heeft dan overigens nog het recht om dat van de hand te wijzen als ze het winnende bod niet goed genoeg vinden’.

Stap twee is een traditionele online veiling, waarbij gegadigden tegen elkaar opbieden. Daarnaast is er op 13 september in de Angolese hoofdstad Luanda een traditionele fysieke veiling, compleet met veilingmeester en hamer. Troostwijk maakte in het verleden al furore met veilingen van bekende namen als Circus Renz, V&D, de tank uit de film Fury, en Imtech. Met jaarlijks bijna 300.000 verkochte kavels is Troostwijk naar eigen zeggen het grootste business to business veilinghuis in Europa.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement