Volgens Transfennica kan de ‘Bore Sea’ 205 onbegeleide trailers vervoeren en kunnen er op een beweegbaar garagedek ook nog eens 500 auto’s mee. De nieuwbouw kan ook nog eens 450 teu laden. Via de roro-klep kan projectlading tot 225 ton met een maximale hoogte van 7,4 meter aan boord worden gereden.

Omdat de volumes van de Trans Iberia Service naar Bilbao in de lift zitten, verving de rederij vorige maand al de kleinere ‘Friedrich Russ’ met een capaciteit van 1.625 lijnmeter door de grotere ‘Louise Russ’, die 2.500 meter vracht kan laden.

Transfennica startte de roro-dienst naar Noord-Spanje in september 2007 en biedt drie afvaarten per week en per richting. De overtocht duurt gemiddeld 38 uur.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement