Het was al langer bekend dat Oaktree plannen had om van start te gaan met een nieuwe zware ladingcarrier, afkomstig uit de boedel van het failliete Beluga. Hansa Heavy Lift gaat van start met een vloot van 16 schepen. Negen daarvan zijn eigendom van Oaktree dat alle aandelen van de nieuwe rederij in zijn bezit heeft. Het verwierf deze schepen toen het een belang nam in Beluga. De zeven andere schepen werden gekocht uit de failliete inboedel van Beluga.

Oaktree heeft nog een aantal schepen in aanbouw die nog voor het jaareinde zullen worden opgeleverd. Eind 2011 is de nieuwe rederij dan operationeel met 23 schepen. Hansa HL zal 70 (ex-Beluga) werknemers tewerk stellen. Voorlopig blijft Roger Liffe topman van de rederij. Hij verwacht dat de zware ladingsector het nog tot eind 2012 moeilijk heeft.