BASF was al een tijdje op zoek naar een overnemer voor zijn meststoffabriek in de Antwerpse haven en voor zijn aandeel in PEC-Rhin (die voor de andere helft eigendom is van Total). De meststoffenfabriek in BASF’s hoofdzetel in Ludwigshafen is niet betrokken bij de verkoop.

De Duitse groep is een sterke speler in de meststoffen – zijn totale productiecapaciteit is 2,5 miljoen ton – maar deze ‘commodity’ vertegenwoordigt amper 1% van zijn omzet. Deze producten zijn daarenboven zeer cyclisch en steeds vaker onderhevig aan de concurrentie van het Midden-Oosten.

EuroChem, het bedrijf van de Russische magnaat Andreï Melnitchenko, wil daarentegen fors groeien in die sector. Dat zal zowel gebeuren via organische groei als via acquisities.

Hoewel alle 330 werknemers in Antwerpen aan de slag blijven, is de verkoop van de meststoffenactiviteiten door BASF in Antwerpen niet in goede aarde gevallen. Enkele weken geleden werden ook de styreenactiviteiten verkocht (aan Ineos), en de vakbonden vrezen dat het hier niet bij zal blijven. De directie ontkent dat, omdat er voldoende productie in Antwerpen blijft die de Duitse groep genoeg toegevoegde waarde brengt.