De Deense rederij bestelde in februari vorig jaar een eerste reeks van tien nieuwe recordschepen bij de Zuid-Koreaanse werf Daewoo en nam toen opties op twee bijkomende reeksen. Bij het lichten van de eerste optie in juni liet Maersk Line al verstaan dat het wellicht bij twintig eenheden van 18.000 teu zou blijven. Dat nieuwbouwprogramma vertegenwoordigt een investering van 3,8 miljard dollar.

De chief operating officer van Maersk Line, Morten Engelstoft, heeft net voor de jaarwisseling herhaald dat de derde reeks er wellicht niet komt. “Het is goed om weten dat die optie er nog is, maar ik zie niet in waarom we nog extra tonnage nodig zouden hebben.”

Sinds de Denen de eerste optie hebben gelicht, is de wereldeconomie verslechterd en zijn de tarieven op een aantal belangrijke scheepvaartroutes fors gedaald. Bovendien hebben ook andere rederijen vorig jaar nog nieuwe containerschepen voor de Verre Oostentrade besteld.