In de ‘Okpo Gazette’ van de Zuid-Koreaanse scheepswerf werd kort verslag uitgebracht van het bezoek van de Deense kroonprins Frederik en zijn echtgenote Mary. Zij woonden vorige zaterdag een korte plechtigheid bij waar de eerste staalplaat voor het eerste nieuwe recordschip van Maersk Line werd gesneden.

De Deense rederij bestelde naar eigen zeggen twee reeksen van telkens tien schepen van 18.000 teu bij Daewoo. Volgens de werf zal de exacte capaciteit van deze nieuwe containerschepen, die de grootste ter wereld worden, exact 18.270 teu bedragen.

Intussen is ook duidelijk dat alle schepen bijna een half jaar later in de vaart zullen komen dan gepland. Bij het plaatsen van de bestelling werd ervan uitgegaan dat het eerste nieuwe recordschip in januari 2013 op maidentrip zou vertrekken. Nu wordt de oplevering van die nieuwbouw in juni 2013 gepland.

Het is de bedoeling dat de eerste zes schepen van 18.270 teu nog voor het einde van 2013 in de vaart worden gebracht tussen het Verre Oosten en Europa. Tegen april 2015 zouden alle twintig schepen van de nieuwe EEE-klasse in dienst genomen moeten zijn.

Maersk Line is een goede klant van Daewoo. Na de officiële start van de bouw van het nieuwe recordschip bezocht het Deense prinsenpaar nog een schip van 8.700 teu dat op de werf in aanbouw is en dat na de zomer onder de naam ‘Maersk Lins’ in de vaart zal komen. Het is een schip van het Sammax-type dat speciaal voor de bediening van Zuid-Amerika ontworpen werd. De Denen bestelden zestien eenheden van dit type bij Daewoo, waarvan er intussen al tien zijn opgeleverd.