Bestuurder Albert van Damme van CNV Vakmensen zegt “een beetje klaar te zijn” met de directie van ECT.

De bond houdt eind deze maand een ledenvergadering over het vastgelopen cao-overleg. Mogelijk loopt dat uit op ‘driekwarten’: als driekwart van de aanwezigen instemt, kan de bond voorbereidingen treffen om acties te organiseren.

Tijdens een kaderledenvergadering deze week is het ‘eindbod’ van de ECT-directie voor een nieuwe cao van de hand gewezen. Vorige week brak er een wilde staking uit op de drie terminals van het bedrijf: Delta, Euromax en Home.

De 2.300 werknemers eisen harde garanties dat hun baan de komende jaren behouden blijft, ook als het bedrijf klanten verliest. Volgens ECT-woordvoerder Rob Bagchus wordt in het eindbod de werkgelegenheid voor vier jaar gegarandeerd “tenzij de hemel naar beneden komt”. Concreet betekent dat een omzetverlies van meer dan 20%. Verder omvat het bod toekenning van de automatische prijscompensatie en een aantal initiële loonsverhogingen.

“Dat is nu net waar we niet om hebben gevraagd. ECT probeert de door ons gevraagde kwaliteitsverbetering met geld af te kopen”, zegt Van Damme. Hij wil onder meer dat ECT met andere bedrijven afspraken maakt over het wederzijds inhuren van elkaars werknemers. Hij noemt de werkgelegenheidsgaranties van ECT “boterzacht”. “Die staan eigenlijk al in de huidige cao”, aldus Van Damme.

Het veel grotere FNV Bondgenoten belegt pas op 13 maart een ledenvergadering voor ECT’ers. Voor bestuurder Niek Stam staat vast dat het eindbod van ECT dan verworpen wordt.