Havenbedrijf Rotterdam blijft ruim winstgevend

Havens

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 228 miljoen euro. Dat is liefst 33 miljoen of 17% meer dan in 2011. De omzet steeg met 4,6% naar 615,3 miljoen euro.

De twee belangrijkste inkomstenbronnen van de onderneming zijn de verhuur van terreinen en het zeehavengeld dat schepen betalen bij een aanloop. Beide stegen het afgelopen jaar. De verhuurinkomsten groeiden met 9,3% tot 291,7 miljoen euro, onder meer door de uitgifte van terreinen op de Maasvlakte Twee. De inkomsten uit havengelden kwamen uit op 307,3 miljoen euro, iets meer (0,6%) dan in 2011. De bedrijfslasten gingen daarentegen omlaag.

De groei werd wel afgeremd doordat het bedrijf het afgelopen jaar hogere kortingen moest geven op het havengeld dan het voorgaande jaar. “Ook in 2013 worden forse kortingen gegeven. De tarieven liggen nu onder het niveau van 2008”, stelt financieel directeur Paul Smits.

Het investeringsniveau van het Havenbedrijf bereikte vorig jaar zijn hoogste niveau ooit met 625,7 miljoen euro. Daarvan ging 394,1 miljoen euro naar de Maasvlakte Twee. “Uniek is dat de investeringen groter zijn dan de inkomsten”, zegt het Havenbedrijf. Nu de aanleg van de eerste fase van de Tweede Maasvlakte over zijn top is, zal het investeringsvolume in de komende jaren wel aanzienlijk dalen.

Het Havenbedrijf zal over 2012 voor 85,6 miljoen euro aan dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders, de gemeente Rotterdam (70%) en de staat (30%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Havenbedrijf Rotterdam blijft ruim winstgevend | NT

Havenbedrijf Rotterdam blijft ruim winstgevend

Havens

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 228 miljoen euro. Dat is liefst 33 miljoen of 17% meer dan in 2011. De omzet steeg met 4,6% naar 615,3 miljoen euro.

De twee belangrijkste inkomstenbronnen van de onderneming zijn de verhuur van terreinen en het zeehavengeld dat schepen betalen bij een aanloop. Beide stegen het afgelopen jaar. De verhuurinkomsten groeiden met 9,3% tot 291,7 miljoen euro, onder meer door de uitgifte van terreinen op de Maasvlakte Twee. De inkomsten uit havengelden kwamen uit op 307,3 miljoen euro, iets meer (0,6%) dan in 2011. De bedrijfslasten gingen daarentegen omlaag.

De groei werd wel afgeremd doordat het bedrijf het afgelopen jaar hogere kortingen moest geven op het havengeld dan het voorgaande jaar. “Ook in 2013 worden forse kortingen gegeven. De tarieven liggen nu onder het niveau van 2008”, stelt financieel directeur Paul Smits.

Het investeringsniveau van het Havenbedrijf bereikte vorig jaar zijn hoogste niveau ooit met 625,7 miljoen euro. Daarvan ging 394,1 miljoen euro naar de Maasvlakte Twee. “Uniek is dat de investeringen groter zijn dan de inkomsten”, zegt het Havenbedrijf. Nu de aanleg van de eerste fase van de Tweede Maasvlakte over zijn top is, zal het investeringsvolume in de komende jaren wel aanzienlijk dalen.

Het Havenbedrijf zal over 2012 voor 85,6 miljoen euro aan dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders, de gemeente Rotterdam (70%) en de staat (30%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement