De zogenaamde nationale ecocombiproef in Duitsland heeft veel weg van een afvallingswedstrijd. Na Noordrijn-Westfalen heeft nu ook Baden-Württemberg zich teruggetrokken. Dat zijn twee grote deelstaten die qua transportstromen erg belangrijk zijn.

Door het afhaken van de Zuid-Duitse deelstaat is het aantal deelnemers geslonken tot vijf (Schleswig-Holstein, Niedersachsen, Hessen, Sachsen en Beieren) zekere en twee (Thüringen en Mecklenburg-Vorpommern) twijfelachtige participanten. Negen deelstaten zullen geen proeven met ecocombi’s tolereren.

Toch wil het Duitse ministerie van Verkeer een praktijkproef starten, maar dit zal niet voor 2012 zijn en niet zoals eerst gepland dit jaar. Het woord “nationaal” durven de politici echter niet meer in de mond nemen. Twee deelstaten zouden proeven officieel gedogen. Waarschijnlijk gaat het om Hamburg en Mecklenburg-Vorpommern.