EU-geld voor studies over nieuwe zeesluis Terneuzen

Europa

Voor de voorbereidende studies over de nieuwe zeesluis in Terneuzen trekt de Europese Commissie bijna vier miljoen euro steun uit. Het project kadert in het prioritaire TEN-T-project Seine-Schelde.

Met 3,925 miljoen euro zal Europa de beloofde helft bekostigen van de uitgaven voor de studies over alle technische en juridische aspecten die verband houden met de bouw, het beheer en het onderhoud van de nieuwe zeesluis. De andere helft komt voor rekening van Vlaanderen en Nederland.

De studies, die ook de nodige aanbestedingen voorbereiden, zullen naar verwachting eind 2014 afgerond zijn, meldt de Commissie.

De nieuwe zeesluis moet een eind maken aan het capaciteitsprobleem waarmee het sluizencomplex in Terneuzen kampt. Dat is niet alleen belangrijk voor de havens van Terneuzen en Gent. Het 32 kilometer lange zeekanaal dat de Vlaamse en de Zeeuwse haven verbindt, maakt ook deel uit van de Seine-Schelde-binnenvaartas die als prioritair project opgenomen is in het trans-Europese transportnetwerk. Die as moet een verbinding op groot gabariet creëren tussen het Franse waterwegennet en dat van België, Nederland en Duitsland.

Over de bouw van de nieuwe zeesluis sloten Vlaanderen en Nederland in maart vorig jaar een akkoord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

EU-geld voor studies over nieuwe zeesluis Terneuzen | NT

EU-geld voor studies over nieuwe zeesluis Terneuzen

Europa

Voor de voorbereidende studies over de nieuwe zeesluis in Terneuzen trekt de Europese Commissie bijna vier miljoen euro steun uit. Het project kadert in het prioritaire TEN-T-project Seine-Schelde.

Met 3,925 miljoen euro zal Europa de beloofde helft bekostigen van de uitgaven voor de studies over alle technische en juridische aspecten die verband houden met de bouw, het beheer en het onderhoud van de nieuwe zeesluis. De andere helft komt voor rekening van Vlaanderen en Nederland.

De studies, die ook de nodige aanbestedingen voorbereiden, zullen naar verwachting eind 2014 afgerond zijn, meldt de Commissie.

De nieuwe zeesluis moet een eind maken aan het capaciteitsprobleem waarmee het sluizencomplex in Terneuzen kampt. Dat is niet alleen belangrijk voor de havens van Terneuzen en Gent. Het 32 kilometer lange zeekanaal dat de Vlaamse en de Zeeuwse haven verbindt, maakt ook deel uit van de Seine-Schelde-binnenvaartas die als prioritair project opgenomen is in het trans-Europese transportnetwerk. Die as moet een verbinding op groot gabariet creëren tussen het Franse waterwegennet en dat van België, Nederland en Duitsland.

Over de bouw van de nieuwe zeesluis sloten Vlaanderen en Nederland in maart vorig jaar een akkoord.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement