Dat gebeurt op initiatief van Vlaams minister-president Kris Peeters, die volgens dezelfde bron zou aangegeven hebben dat er uitzicht is op een akkoord over de waarde van de terreinen.

Naast de minister-president is het reconversiecomité verder samengesteld uit de ministers Lieten en Bourgeois en een aantal industriëlen onder leiding van topman Paul Bekaert van de gelijknamige groep. Ook het Gemeentelijk Havenbedrijf, dat een optie- en voorkooprecht op de gronden heeft, is erbij.
Als gevolg van onenigheid tussen het Havenbedrijf en General Motors over de waarde van de gronden werd in het voorjaar van 2012 een college van drie gerechtsdeskundigen aangesteld dat zo snel mogelijk de reële marktwaarde moest bepalen. Het Havenbedrijf bracht in februari van vorig jaar een bod uit van 30 miljoen voor de 95 ha grote site, maar General Motors – het moederbedrijf van Opel – noemde dat bod onrealistisch. De autoconstructeur zei dat het kandidaatkopers had die 90 tot 100 miljoen euro voor de site wilden neertellen, maar noemde geen namen.

Het reconversiecomité had eveneens een shortlist met kandidaten. Onlangs werd ook Katoen Natie nog genoemd als mogelijke kandidaat-koper. De minister-president zou de voorkeur geven aan ‘maakindustrie’ op de site.