Frankrijk wil ‘enig loket’ voor zeeschepen

Havens

Transportminister Frédéric Cuvillier wil het papierwerk voor zeeschepen die Franse havens aanlopen, verlichten. Daarvoor komt er een elektronisch ‘enig loket’.

De maatregel past in de omzetting van een recente Europese verordening over de administratieve afhandeling bij aankomst en vertrek van zeeschepen in zeehavens, en van een eerdere richtlijn over vereenvoudiging en harmonisering van alle procedures die bij zo’n aanloop komen kijken.

Europa schrijft voor dat alle aanloopgegevens tegen 1 juni 2015 langs elektronische weg zouden verlopen. Het gaat dan om alle data met betrekking tot het schip zelf, de passagiers en bemanningsleden, de vervoerde goederen, eventuele gevaarlijke lading enz.

Via een elektronisch loket moeten die procedures vlotter en sneller kunnen verlopen en moet dubbelwerk vermeden worden. De gegevensuitwisseling gebeurt in dat systeem via een gestandardiseerd Europees formaat.

Bij het opzetten van dat enig loket zal de Franse regering samenwerken met alle betrokken partijen (havens, reders, administraties, agenten…).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Frankrijk wil ‘enig loket’ voor zeeschepen | NT

Frankrijk wil ‘enig loket’ voor zeeschepen

Havens

Transportminister Frédéric Cuvillier wil het papierwerk voor zeeschepen die Franse havens aanlopen, verlichten. Daarvoor komt er een elektronisch ‘enig loket’.

De maatregel past in de omzetting van een recente Europese verordening over de administratieve afhandeling bij aankomst en vertrek van zeeschepen in zeehavens, en van een eerdere richtlijn over vereenvoudiging en harmonisering van alle procedures die bij zo’n aanloop komen kijken.

Europa schrijft voor dat alle aanloopgegevens tegen 1 juni 2015 langs elektronische weg zouden verlopen. Het gaat dan om alle data met betrekking tot het schip zelf, de passagiers en bemanningsleden, de vervoerde goederen, eventuele gevaarlijke lading enz.

Via een elektronisch loket moeten die procedures vlotter en sneller kunnen verlopen en moet dubbelwerk vermeden worden. De gegevensuitwisseling gebeurt in dat systeem via een gestandardiseerd Europees formaat.

Bij het opzetten van dat enig loket zal de Franse regering samenwerken met alle betrokken partijen (havens, reders, administraties, agenten…).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement