Dit Yunlin-project is het eerste windproject voor de Nederlandse maritieme aannemer buiten Europa. Opdrachtgever is de Duitse projectontwikkelaar WPD. Van Oord is verantwoordelijk voor het ontwerpen, (laten) fabriceren en het installeren van de tachtig funderingen. De voorbereidingen van het windpark, dat acht kilometer voor de kust van Yunlin County zal verrijzen, beginnen meteen.

Het is het eerste grote project in Taiwan in het kader van een programma om te stoppen met het gebruik van kernenergie. Dat voorziet in de ontwikkeling van een serie windparken met een gezamenlijk vermogen van 5,5 Gigawatt in 2025. Het Yunlin-park moet al over twee jaar een vermogen kunnen leveren van 350 Megawatt.

Topman Pieter van Oord noemt de opdracht ‘een geweldige kans om ook buiten Europa onze expertise te laten zien’. Hij wijst erop dat ook elders in Azië de komende jaren op grote schaal in offshore wind wordt geïnvesteerd. Hoeveel haast Taiwan heeft, blijkt uit de productieplanning. De eerste funderingen zijn in 2020 klaar en moeten direct geïnstalleerd worden, zodat de turbines nog hetzelfde jaar stroom kunnen opwekken.

Van Oord leverde eind vorig jaar in de haven van Kaohsiung 250 hectare nieuw land op. Dat was een van de grootste landaanwinningsprojecten in Taiwan ooit. Die klus leverde de aannemer Golden Quality Award van het bouwcomité van de Taiwanese regering op.