Dat heeft de Landeshauptmann van de deelstaat, de conservatief Günther Platter, laten weten na deze bijeenkomst in Bolzano (Bozen) in het Noord-Italiaanse Süd-Tirol. In Bolzano verklaarden Duitsland en Italië zich tegen de huidige beperkingen voor het transitovervoer over de weg.

Op een aantal dagen in het jaar past Tirol een zogenoemde ‘Blockabfertigung’ aan de grens met Beieren toe, waarbij slechts een beperkt aantal vrachtauto’s per uur wordt gecontroleerd. Dat leidt vooral aan Duitse zijde tot lange files. Platter wil dat aantal controles op meer dagen gaan uitvoeren.

Uitbreiding sectorale rijverbod

Verder wordt het sectorale rijverbod, voor vrachtauto’s waarvan lading volgens Tirol evengoed over het spoor kan worden getransporteerd, uitgebreid naar vervoer met Euro VI-voertuigen. Platter denkt op 15 augustus een nieuwe ‘dossierkalender’ te presenteren, waarin de maatregelen worden opgesomd.

Volgens de Tiroler deelstaatsleider heeft zijn ‘Land’ te maken met een transitovervoer over de weg, veelal over de Brenner tussen Duitsland en Italië, dat de laatste tijd met 20% is toegenomen. Dat verkeer wil Platter verder beperen, tegelijk wil hij de voorschriften voor transporten met vertrek en aankomst binnen Tirol versoepelen.