De Belgische energiegroep heeft al 25% van de aandelen in bezit. De overige eigendomsbewijzen zijn nu nog in handen van EDF en Total, maar zij willen hier van af.

Om het belang in de terminal te vergroten is Fluxys in een consortium gestapt met Axa en Crédit Agricole. Met z’n drieën kopen ze 36% van de aandelen. De twee laatstgenoemde bedrijven hebben na de transactie ieder ruim 15%. Fluxys krijgt er dus zo’n 5% bij. EDF en Total verkopen de overige aandelen aan een Koreaans consortium.

Na de transactie hebben Fluxys en zijn consortiumpartners samen 60,76% van de terminal in handen, waarvan 30,39% bij Fluxys. Axa en Crédit Agricole hebben ieder 15,19%. De afronding van het overnameproces wordt in de herfst verwacht. De deelneming van Fluxys in Gaz-Opale, de onderneming die instaat voor de exploitatie van de terminal, blijft ongewijzigd op 49%. De overige 51% is in handen van Dunkerque LNG.

Strategie

Volgens Fluxys past de overname naadloos in zijn groeistrategie en in zijn kernactiviteit: de opslag en het transport van aardgas. De terminal in Duinkerken heeft gezonde groeivooruitzichten met de ontwikkeling van zijn potentieel voor kleinschalig LNG.

De Franse terminal is één van de grootste op het Europese vasteland. Met een jaarlijkse hervergassingscapaciteit van 13 miljard kubieke meter aardgas kan het voldoen aan 20% van de gasvraag in België en Frankrijk. De activiteiten zijn onderbouwd met langetermijn-inkomsten, doordat ongeveer 75% van zijn capaciteit tot 2036 is gereserveerd met lange-termijncontracten op twintig jaar.

Bron foto: Adrien Fouliard – Jean Louis Burnod / Happyday