Als belangrijke aandeelhouder krijgt de havenbeheerder invloed op strategische beslissingen en posities in de directie, de raad van commissarissen en op managementniveau. De gemeente Rotterdam, die 70% van de aandelen van HbR in handen heeft, en het ministerie van Financiën (30%) hebben groen licht gegeven voor de participatie.

De havenbeheerder verwacht volgende maand het principe-akkoord met de Noordoostelijke deelstaat Ceará te kunnen tekenen. Volgens topman Allard Castelein biedt de Nederlands-Braziliaanse samenwerking beide partijen kansen. ‘Samen met de staat Ceará zorgen we ervoor dat Pecém in de toekomst uitgroeit tot hét logistieke en commerciële knooppunt van Noordoost Brazilië’, zegt hij in een persbericht.

Groei

Volgens Castelein levert een positie van Rotterdam op het internationale maritieme toneel economische en maatschappelijke waarde voor de BV Nederland en de regio Rotterdam-Rijnmond op. Het Havenbedrijf treedt daarbij op als als adviseur, leverancier, havenmanager en investeerder, aldus de haventopman.

De Braziliaanse haven behandelde vorig jaar zestien miljoen ton lading en groeide volgens HbR de afgelopen tien jaar gemiddeld met 22% per jaar. Het Havenbedrijf verwacht dat de overslag in 2030 rond de 45 miljoen ton per jaar zal liggen.