Momenteel kent de haven van Valencia, aan de Spaanse oostkust, drie terminals. Deze zijn in handen van MSC, Cosco (foto) en Maersk. MSC heeft als enige gereageerd bij een tender voor een vierde terminal. De Italiaans-Zwitserse rederij heeft grootse plannen.

De nieuwe overslagfaciliteit moet stapsgewijs een capaciteit krijgen van 5 à 6 miljoen teu. Dat is ongeveer net zoveel als de capaciteit van de drie huidige terminals bij elkaar. Ook krijgt de nieuwe terminal een kade van een kilometer, die op termijn wordt uitgebouwd naar bijna twee kilometer. Met het project is een investering van een miljard euro gemoeid.

Planning

Cosco Shipping Ports is echter niet gelukkig met de plannen. De Chinezen hebben zelf een terminal in Valencia en vrezen uiteraard volumeverlies door de toekomstplannen van MSC. Als alles volgens planning verloopt, is de terminal in 2027 helemaal gereed. Maar als het aan Cosco ligt, lopen de zaken heel anders.

Lees ook: MSC wil miljard euro steken in nieuwe mega-terminal bij Valencia

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement