Het gaat om elektrische variant van een bestaand type, de RSD 2513. Dat is een 25 meter lange sleepboot met een trekkracht van zeventig ton, wat behoorlijk fors is voor een havensleepboot. De scheepsbouwer vermeldt niet hoe groot het geïnstalleerde elektrische vermogen wordt, wel dat de accu’s worden opgeladen door een batterijlader van 1,5 MW. Die zou slechts twee uur nodig hebben om het schip op te laden.

Auckland wilde enkele jaren geleden al overschakelen op elektrische sleepboten maar toen waren die nog niet op de markt. De aanvraag uit Nieuw-Zeeland was voor de Nederlandse scheepsbouwer aanleiding om daarvoor een ontwerp te maken. ‘Damen was bereid om te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Dat was cruciaal voor het succes van dit project’, aldus Allan D’Souza van Ports of Auckland.

Twee dieselgeneratoren

Uit veiligheidsoverwegingen wordt de sleper ook voorzien van twee dieselgeneratoren van duizend KW per stuk, waarmee een trekkracht van veertig ton kan worden ontwikkeld. Damen benadrukt dat het daarmee nog geen hybride schip wordt: ‘In normale omstandigheden worden de generatoren niet gebruikt, want het schip en het accusysteem zijn ontworpen om er dagelijks elektrisch mee te varen’, aldus de scheepsbouwer.

De haven van Auckland heeft zich ten doel gesteld vanaf 2040 volledig emissieloos te zijn. De vervanging van sleepboten op diesel door elektrische exemplaren, maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Volgens topman Tony Gibson ligt de aanschafprijs ongeveer twee keer zo hoog, maar worden de meerkosten tijdens de geschatte levensduur van 25 jaar ruimschoots terugverdiend.

12 miljoen dollar

Volgens hem wordt er in die periode ongeveer twaalf miljoen Nieuw-Zeelandse dollar, ongeveer zeven miljoen euro, bespaard op de inkoop van diesel en door lagere exploitatielasten. ‘Deze aankoop betekent driemaal winst, in geld, voor het milieu en voor de gemeenschap in de vorm van lagere kosten, minder CO2-uitstoot, minder lawaai en minder luchtvervuiling’, aldus Gibson.