Het is een initiatief van het Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart (EICB). De RDM Campus staat op de voormalige werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij. Het biedt nu onderdak voor projecten van de innovatieve maakindustrie.

In de hal van 23.000 vierkante meter zijn technische opleidingen gevestigd van de Hogeschool Rotterdam en het Albeda College, met inmiddels ruim duizend studenten. Er is ook een ruimte beschikbaar voor bedrijven die willen samenwerken met de kennisinstellingen. RDM Campus is een initiatief van de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam.

In Heyplaat gaan het bedrijfsleven in de binnenvaart samen met studenten en kenniscentra in de regio op zoek naar slimme technieken om de motoren van binnenschepen schoner en zuiniger te maken. Daarbij worden bestaande technieken als uitgangspunt genomen. Zo wil de binnenvaart de bestaande vloot zo snel mogelijk een ‘retrofit’ emissiepakket aanbieden.

Ook elders worden ideeën ontwikkeld om de binnenvaart vooruit te helpen, niet alleen door deze schoner te maken, maar ook door haar marktpositie te versterken. Zo hield Rijkswaterstaat eerder dit jaar een soort prijsvraag waaraan Willie Wortels met vernuftige en vernieuwende ideeën voor verbetering van de (container)binnenvaart konden deelnemen. Het project kreeg de naam Plan B.

De prijsvraag, waarvan de inzending eind juni afliep, leverde zo’n veertig inzendingen op. Die worden nu ter beoordeling voorgelegd aan CE Delft en TNO. De jury zal in september maximaal twintig inzendingen selecteren die in aanmerking komen voor ondersteuning.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement