De BDB wijst daarbij op de bewering van milieuorganisaties dat de binnenvaart vaak medeschuldig zou zijn aan de grote concentraties van roetdeeltjes en fijnstof in binnensteden. De BDB stelt dat binnenschepen zelden in de binnenstad te zien zijn, maar uiteraard wel in havens en bij industrieterreinen nabij die steden.
Daarbij kan een deel van de emissies van roet en fijnstof van binnenschepen naar de steden zelf overwaaien. Het is echter bij gebrek aan één objectieve standaard onmogelijk uit te maken of de binnenvaart een groot aandeel in de binnenstedelijke vervuiling heeft en welk binnenschip daaraan de meeste schuld zou hebben.
Volgens de BDB zijn er geen ‘serieproducten’ beschikbaar die, zoals in het wegvervoer, zomaar in binnenschepen kunnen worden ingebouwd om de feitelijke uitstoot te meten. De organisatie wil tot een objectivering van de meting komen. Daarvoor zou er dus één Europees standaardmeetsysteem moeten komen.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?
Ik weet dat Shell een nieuwe brandstof gaat introduceren voor de binnenvaart, Shell GTL Fuel Marine. Deze "diesel" komt uit aardgas, gedraagd zich als diesel en kan in iedere dieselmotor. Voordeel: tot meer dan 50% minder roet en fijnstof. Het probleem kan dus met 50% worden gereduceerd zonder aanpassing aan de motor. Er zijn al schepen welke deze brandstof gebruiken, zelfs een Deutz uit 1964 draait er probleemloos op. Een CCR1 motor kan met deze brandstof CCR2 waardig draaien. Mark
Ja, helemaal mee eens. Helaas overigens. De lobby van het spoorvervoer heeft het er bij bepaalde organisaties, zoals TK Blue al voor elkaar gekregen dat het spoorvervoer als "electrische modus" wordt gezien, met bijbehorende nihil-uitstoot. Zonder dat ook maar iemand nadenkt hoe die electriciteit dan wordt verkregen. En de binnenvaart maar roeien…