Het opvallendste nieuws volgens Diederik Jan Antvelink, Nedcargo

Duurzaamheid

In deze wekelijkse rubriek geven kopstukken uit de sector commentaar op het nieuws. Deze week Diederik Jan Antvelink, directeur Nedcargo.

Deze week werden de nieuwe emissie eisen voor (non-road)mobiele machinerie bekrachtigd. Onderdeel daarvan zijn de eisen voor de binnenvaart. De European Barge Union (EBU) reageert hier erg negatief op.

Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat ook de binnenvaart zich gaat aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Qua CO2 uitstoot is de prestatie van de binnenvaart goed, maar daar kan je je niet achter blijven verschuilen. De uitstoot van roet en fijnstof zijn dramatisch hoog. Terwijl deze juist directe bijdrage levert aan het leefklimaat om ons zelf heen. Oude schepen, met oude motoren en veel te veel vermogen aan boord zorgen ervoor dat iedereen in paniek raakt of we wel aan de nieuwe normen ooit kunnen voldoen.

In plaats van te klagen zouden we als binnenvaartland juist moeten juichen dat we de drempel hoger leggen. We kunnen dit ook gebruiken om eindelijk wat andere instrumenten in werking te stellen. Er wordt geopperd om herinvesteringsreserves te kunnen gebruiken voor vergroening van de bestaande vloot. Een sloopregeling kan ook gebruikt worden om de vloot te verjongen. En we kunnen honderden miljoenen subsidie uit Brussel halen voor het vergroenen van onze binnenvaart gemeenschap.

Ja, het is een lastige klus, maar een beter klimaat begint bij jezelf!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Het opvallendste nieuws volgens Diederik Jan Antvelink, Nedcargo | NT

Het opvallendste nieuws volgens Diederik Jan Antvelink, Nedcargo

Duurzaamheid

In deze wekelijkse rubriek geven kopstukken uit de sector commentaar op het nieuws. Deze week Diederik Jan Antvelink, directeur Nedcargo.

Deze week werden de nieuwe emissie eisen voor (non-road)mobiele machinerie bekrachtigd. Onderdeel daarvan zijn de eisen voor de binnenvaart. De European Barge Union (EBU) reageert hier erg negatief op.

Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat ook de binnenvaart zich gaat aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Qua CO2 uitstoot is de prestatie van de binnenvaart goed, maar daar kan je je niet achter blijven verschuilen. De uitstoot van roet en fijnstof zijn dramatisch hoog. Terwijl deze juist directe bijdrage levert aan het leefklimaat om ons zelf heen. Oude schepen, met oude motoren en veel te veel vermogen aan boord zorgen ervoor dat iedereen in paniek raakt of we wel aan de nieuwe normen ooit kunnen voldoen.

In plaats van te klagen zouden we als binnenvaartland juist moeten juichen dat we de drempel hoger leggen. We kunnen dit ook gebruiken om eindelijk wat andere instrumenten in werking te stellen. Er wordt geopperd om herinvesteringsreserves te kunnen gebruiken voor vergroening van de bestaande vloot. Een sloopregeling kan ook gebruikt worden om de vloot te verjongen. En we kunnen honderden miljoenen subsidie uit Brussel halen voor het vergroenen van onze binnenvaart gemeenschap.

Ja, het is een lastige klus, maar een beter klimaat begint bij jezelf!

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement