In het kader van de digitale transformatie biedt het Havenbedrijf Antwerpen kansen aan verschillende Internet of Things-bedrijven die vooruitlopen op het ontwikkelen van toekomstige technologieën. Eén daarvan is Seafar, een bedrijf dat technologie ontwikkelt voor het op afstand bedienen van automatische binnenvaartschepen. Om dat in de praktijk te kunnen testen, heeft het havenbestuur een vaartuig ter beschikking gesteld als testplatform voor deze technologie.

Onbemand varen

Erwin Verstraelen, Chief Digital, Information & Innovation Officer van de Antwerpse haven: ‘Dit is voor ons een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van onbemand varen en de uitbouw van de haven van Antwerpen als innovatieplatform. Dit bevestigt ook het belang van onze rol als ‘community builder’, om nauwer samen te werken met andere partijen en samen tot concrete oplossingen te komen om op koers te blijven voor de ontwikkeling van de haven van de toekomst.’

Een groeiende economie vereist een efficiënte transportmodus. De vraag naar binnenvaart groeit, zeker in het kader van de modal shift. Onbemand varen zou de aantrekkelijkheid van de binnenvaart als vervoersmodus kunnen verhogen en daarmee een breed scala aan nieuwe kansen in de kleine vrachtvaart kunnen creëren.

Innovatie

‘Rivieren en kanalen bieden een natuurlijke snelweg voor transport. Om het volledige potentieel van ons waterwegennet te benutten en binnenvaart nog aantrekkelijker en concurrerender te maken, moet innovatie worden versneld. Zoals bijvoorbeeld door onbemand varen met geautomatiseerde schepen op kleine waterwegen’, aldus Verstraelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement