Door de aanhoudende droogte van de voorbije weken is het waterpeil op onder meer de Rijn en de Donau naar ongekend lage niveaus gezakt. Dit zorgt uiteraard voor schade bij de binnenvaart. Zij kunnen minder diep liggen en dus minder lading vervoeren.

Volgens de BDB (Bundesverband Deutsches Binnenschifffahrt) lijden schippers op de Donau tussen de duizend en vierduizend euro schade per dag per schip. Daarom is schadevergoeding op zijn plaats, zeker ook omdat er plannen zijn om boeren wel te compenseren voor de droogte. Dat schrijft het Duitse vakblad Verkehrsrundschau.

Voor kleine en middelgrote bedrijven kan deze laagwaterstand een bedreiging zijn van het voortbestaan, meldt de BDB. Weliswaar brengen diverse vervoerders een laagwatertoeslag in rekening, maar deze dekt de schade zeker niet volledig. De politiek heeft nog niet gereageerd op het voorstel van de binnenvaartbond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement