Dat meldt EenVandaag. De in Luxemburg gevestigde rederij Harborg S.A. ging in de loop van 2010 failliet. Het bedrijf was vooral actief in de rijnvaart. De problemen rondom de sociale premies ontstonden toen regels hieromtrent veranderden. De premies moesten vanaf 2010 worden afgedragen in het land waar de personeelsleden het meeste werkzaam waren en niet in het land waar de rederij gevestigd was. Diverse medewerkers waren het meeste in Nederland actief, waardoor daar de premies moesten worden betaald.

24.000 euro

De eigenaar hield zich niet aan die regels. Daardoor werd te weinig premie afgedragen. De Belastingdienst richtte daarom zijn pijlen op het personeel, om alsnog de premies te kunnen innen. In sommige gevallen gaat het echter om forse bedragen. Zo moet een van de personeelsleden 24.000 euro terugbetalen.

Ze hebben inmiddels de hulp ingeroepen van een belastingadviseur. Die zegt tegen EenVandaag geschrokken te zijn van de naheffingen. Hij wijst op het feit dat twee van de medewerkers inmiddels zelfmoord zouden hebben gepleegd vanwege de affaire. Hij noemt het te gek voor woorden.

Betalingsregeling

De Belastingdienst meldt in een reactie de situatie heel vervelend te vinden. Ook wijst een woordvoerder op de mogelijkheden een betalingsregeling te treffen. Verder kan de dienst niet ingaan op individuele gevallen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement