Zonder die weersinvloeden zou de binnenvaart met 4% zijn toegenomen, zegt Voies Navigables de France, die deze cijfers heeft verzameld. De vervoersprestatie in tonkilometers nam met 0,5% af tot 6,7 miljard tonkilometer.

Rijnvaart

Door de hoge en lage waterstanden daalde vooral het internationale vervoer over de Rijn, met 17,9% tot 10,7 miljoen ton. Over de Moezel was er een daling van 4,9% tot 5,6 miljoen ton. Het binnenlands vervoer liet intussen een stijging zien van 5,2% tot 27,9 miljoen, dus ruimschoots de helft van het totaal.

In het binnenlandse transport met binnenschepen was er een forse stijging van 7,8% over de rivieren Rhône en Saône, beide in het oosten des lands. Over de Seine en de Oise was er een stijging van 3,8%.

Bouwmaterialen

Veruit het meeste vervoer per binnenschip betreft dat van bouwmaterialen, met 22,4 miljoen ton. Overigens daalde dit transport vorig jaar 0,6%. Daar stond een groei van 12,5% tegenover in het transport van landbouwproducten, tot 13 miljoen ton.

Forse dalingen waren er in het vervoer van kolen (-18%), aardolieproducten (-15%), chemicaliën en metalen (-11%) en containers (-6,3%).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement