Laagwatertoeslagen komen regelmatig voor in de rijnvaart. In veel gevallen is het waterpeil pas in de zomermaanden dusdanig laag dat een extra toeslag noodzakelijk is. Dit jaar is de waterstand op sommige dagen in april al gezakt tot een niveau beneden de 150 centimeter bij Kaub. Dat is een niveau waarop diverse rederijen tot een toeslag overgaan.

Zo liet Contargo in de afgelopen week weten dat een extra bedrag in rekening zou worden gebracht. Het gaat dan om een toeslag van 30 euro per teu en 40 euro voor een feu (veertigvoeter) bij een stand tussen de 150 en 131 centimeter. Als het waterpeil beneden de 131 centimeter zakt, worden de toeslagen nog hoger. Vorige week was dit op drie dagen het geval.

Hapag-Lloyd

Ook Hapag-Lloyd heeft zijn klanten laten weten dat een toeslag inmiddels noodzakelijk is geworden. Dat schrijft vakblad JOC. Bij een waterstand van 130 centimeter bij Kaub zijn de toeslagen 45 euro per teu en 60 euro per feu.

De rederij voegt eraan toe dat bij een waterstand van 81 centimeter geen garantie meer kan worden gegeven aan klanten dat hun lading op het afgesproken tijdstip wordt meegenomen. Van een dergelijk lage waterstand is echter nog geen sprake. De afgelopen dagen is het peil zelfs flink gestegen. Het stond maandagochtend om 05.00 uur weer boven de 170 centimeter.

Reden voor de toeslag is dat vervoerders minder vracht kunnen meenemen vanwege de beperkingen omtrent diepgang. De lading moet daardoor over meerdere binnenvaartschepen worden verdeeld, wat extra kosten met zich mee brengt. Naast Hapag-Lloyd en Contargo heeft ook MSC inmiddels een laagwatertoeslag in rekening gebracht.

2018

Een nijpende situatie zoals vorig jaar is momenteel zeker niet aan de orde. Toen was er sprake van aanhoudende droogte en hoge temperaturen. Daardoor zakte het waterpeil tot ongekende diepte op de Rijn. In oktober en november kwam het peil bij Kaub onder de dertig centimeter uit. Pas in december was de laagwaterproblematiek grotendeels opgelost.

Het afgelopen weekend is het peil bij Kaub fors gestegen, tot ruim boven de 150 centimeter. Contargo verwacht in de komende paar dagen geen toeslag te hoeven hanteren. Het waterpeil blijft waarschijnlijk hoog genoeg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement