Schippers negeren Gelders verbod op varend ontgassen

metingen

Het provinciale verbod op het varend ontgassen van binnenschepen op de Rijn en de Waal in Gelderland wordt op grote schaal overtreden. Uit metingen blijkt dat gemiddeld één schip per dag illegaal ladingresten de lucht inblaast.

Dat meldt De Gelderlander op basis van metingen door de provincie. Die heeft begint dit jaar een keten van 24 ‘elektronische neuzen’ in bedrijf genomen. Daarmee is vastgesteld dat in de periode van 20 februari tot 1 mei zeker 42 keer een schip verboden stoffen heeft geloosd. In de meeste gevallen ging het om benzeen of benzeenhoudende stoffen.

Geen aanhoudingen

Er zijn geen schippers aangehouden of aangesproken. Volgens de provincie is de snuffelneuzenketen alleen bedoeld om de omvang van de problematiek in beeld te brengen. Handhaving van het provinciale verbod blijkt in de praktijk lastig, omdat schippers op heterdaad betrapt moeten worden. Volgend jaar wordt varend ontgassen waarschijnlijk in heel Nederland verboden.

Schippers negeren Gelders verbod op varend ontgassen | NT

Schippers negeren Gelders verbod op varend ontgassen

metingen

Het provinciale verbod op het varend ontgassen van binnenschepen op de Rijn en de Waal in Gelderland wordt op grote schaal overtreden. Uit metingen blijkt dat gemiddeld één schip per dag illegaal ladingresten de lucht inblaast.

Dat meldt De Gelderlander op basis van metingen door de provincie. Die heeft begint dit jaar een keten van 24 ‘elektronische neuzen’ in bedrijf genomen. Daarmee is vastgesteld dat in de periode van 20 februari tot 1 mei zeker 42 keer een schip verboden stoffen heeft geloosd. In de meeste gevallen ging het om benzeen of benzeenhoudende stoffen.

Geen aanhoudingen

Er zijn geen schippers aangehouden of aangesproken. Volgens de provincie is de snuffelneuzenketen alleen bedoeld om de omvang van de problematiek in beeld te brengen. Handhaving van het provinciale verbod blijkt in de praktijk lastig, omdat schippers op heterdaad betrapt moeten worden. Volgend jaar wordt varend ontgassen waarschijnlijk in heel Nederland verboden.