Contargo beschikt over een netwerk van ruim twintig terminals, voornamelijk langs de Rijn. Een volledig geautomatiseerde vestiging zit hier nog niet bij. Daar moet verandering in komen, meldde topman Heinrich Kerstgens in het Duitse vakblad Verkehrsrundschau. Over vier jaar moet de eerste terminal zijn aangelegd. Om welke locatie het gaat, is nog niet bekend.

Geautomatiseerde terminals zijn er al wel in diverse zeehavens. Bijvoorbeeld de terminal van RWG in de Rotterdamse haven heeft een zeer hoge mate van automatisering, waarbij voertuigen zonder chauffeur op het terrein rondrijden en de terminalkranen van afstand worden bestuurd.

In het achterland zijn dergelijke terminals er niet of nauwelijks. Daar moet verandering in komen, vindt Kerstgens. Hoeveel geld met de automatisering is gemoeid, is niet bekendgemaakt.