Een woordvoerder van het Hongaarse parket meldde aan het Franse persbureau AFP dat de Oekraïense kapitein op 1 april betrokken was bij een aanvaring op de Westerschelde. Toen botste bij Terneuzen een riviercruiseschip van Viking op een olietanker. Daarbij raakten vijf opvarenden lichtgewond.

Gegevens verwijderd

Bij het ongeval vorige week woensdag voer het 135 meter lange cruiseschip ‘Viking Sigyn’ tegen een kleinere boot met Zuid-Koreaanse toeristen en twee Hongaarse bemanningsleden. De kleinere boot zonk. Zeker zeventien Zuid-Koreanen kwamen om het leven. Nog elf mensen worden vermist, onder wie de twee Hongaarse bemanningsleden. Zeven Koreanen overleefden het ongeluk.

In een verklaring zeiden de aanklagers ook dat uit hun onderzoek blijkt dat de kapitein na de aanvaring in Boedapest ‘gegevens van zijn telefoon heeft verwijderd’.

Dat de betreffende kapitein inderdaad betrokken zou zijn geweest bij het ongeval op de Westerschelde, wordt door Viking Cruises ontkend. Hij zou wel aanwezig zijn geweest op het schip dat betrokken was bij de aanvaring, maar op dat moment niet het gezag voeren.