20 jaar geleden in NT: minder wachttijden binnenvaart

3 juli 1999

Het project Barge Planning Support (BPS) van de stichting Rotterdams Interne Logistiek (RIL) moet de afhandeling van de containerbinnenvaart in de Rotterdamse haven aanzienlijk verbeteren. Het idee is eenvoudig: stem de planning van containerschepen en terminal-operators beter op elkaar af en je vermijdt voor een belangrijk deel vertragingen.

Een aantal jaren geleden flopte een soortgelijk systeem omdat de stuwadoors bang waren dat de concurrentie een kijkje ‘in de keuken’ zou kunnen nemen. Het nieuwe project, dat gebruik maakt van het internet, wordt door alle partijen vol vertrouwen tegemoet gezien.

Barge Planning Support maakt voor de schippers, barge-operators en terminaloperators inzichtelijk wat de situatie op de terminal is, op het moment dat er een afspraak moet worden gemaakt, bijvoorbeeld 48 uur van tevoren. Alle afspraken worden vastgelegd in het systeem BPSS.

Door in te loggen op een daartoe bestemde internetsite, krijgen alle betrokkenen de planning per kraan in beeld. Ook gedurende de vaart in de Rotterdamse haven kan de kapitein de situatie per terminal bekijken. De actuele stand van zaken wordt steeds bijgewerkt.

20 jaar geleden in NT: minder wachttijden binnenvaart | NT

20 jaar geleden in NT: minder wachttijden binnenvaart

3 juli 1999

Het project Barge Planning Support (BPS) van de stichting Rotterdams Interne Logistiek (RIL) moet de afhandeling van de containerbinnenvaart in de Rotterdamse haven aanzienlijk verbeteren. Het idee is eenvoudig: stem de planning van containerschepen en terminal-operators beter op elkaar af en je vermijdt voor een belangrijk deel vertragingen.

Een aantal jaren geleden flopte een soortgelijk systeem omdat de stuwadoors bang waren dat de concurrentie een kijkje ‘in de keuken’ zou kunnen nemen. Het nieuwe project, dat gebruik maakt van het internet, wordt door alle partijen vol vertrouwen tegemoet gezien.

Barge Planning Support maakt voor de schippers, barge-operators en terminaloperators inzichtelijk wat de situatie op de terminal is, op het moment dat er een afspraak moet worden gemaakt, bijvoorbeeld 48 uur van tevoren. Alle afspraken worden vastgelegd in het systeem BPSS.

Door in te loggen op een daartoe bestemde internetsite, krijgen alle betrokkenen de planning per kraan in beeld. Ook gedurende de vaart in de Rotterdamse haven kan de kapitein de situatie per terminal bekijken. De actuele stand van zaken wordt steeds bijgewerkt.