Kabinet akkoord met landelijk verbod op varend ontgassen

ratificering

Binnenschepen mogen niet meer ontgassen terwijl ze varen. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten. Nederland voldoet daarmee aan het ontgassingsverbod uit het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag CDNI.

Dat treedt in werking als alle CDNI-landen het verdrag hebben geratificeerd. Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland moeten dat nog doen, in Luxemburg is het al gebeurd.

Schadelijk

Met het ontgassen worden de nog aanwezige ladingdampen in een tankschip uit het scheepsruim geblazen, zodat daarna andere stoffen kunnen worden vervoerd. Het uitblazen van deze gassen zou niet alleen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor bemanning en omwonenden.

Schepen die ladingdampen kwijt willen, moeten straks gebruik maken van ontgassingsinstallaties. Het aanbod hiervan is echter nog beperkt.

Kabinet akkoord met landelijk verbod op varend ontgassen | NT

Kabinet akkoord met landelijk verbod op varend ontgassen

ratificering

Binnenschepen mogen niet meer ontgassen terwijl ze varen. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten. Nederland voldoet daarmee aan het ontgassingsverbod uit het internationale Scheepsafvalstoffenverdrag CDNI.

Dat treedt in werking als alle CDNI-landen het verdrag hebben geratificeerd. Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland moeten dat nog doen, in Luxemburg is het al gebeurd.

Schadelijk

Met het ontgassen worden de nog aanwezige ladingdampen in een tankschip uit het scheepsruim geblazen, zodat daarna andere stoffen kunnen worden vervoerd. Het uitblazen van deze gassen zou niet alleen schadelijk kunnen zijn voor het milieu, maar ook voor bemanning en omwonenden.

Schepen die ladingdampen kwijt willen, moeten straks gebruik maken van ontgassingsinstallaties. Het aanbod hiervan is echter nog beperkt.