Door aanhoudende droogte waren de waterstanden op de rivieren en kanalen destijds naar een recorddiepte gezakt. Daardoor nam de vervoerscapaciteit in de binnenvaart af, waardoor vervoerders deels noodgedwongen hogere tarieven vroegen aan hun klanten.

Door het laagwater en de hogere tarieven kwam de sector in het laatste kwartaal van 2018 uit op een omzetplus van 7% in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Die omzetstijging is dus weer volledig verdwenen in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Omzet verder gedaald

Sterker nog, de omzet is vorig jaar zelfs verder gedaald dan dat hij twee jaar geleden is gestegen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat een deel van de verladers door het laagwater in 2018 de overstap heeft gemaakt naar het spoor of de vrachtwagen en in 2019 niet terug is gegaan naar de binnenvaart. Dat de laagwaterproblemen vorig jaar weer waren opgelost, deed niet meer terzake.