Gemalen pompen volop om overlast door kwelwater aan de binnenzijde van de dijken te voorkomen. De meeste stuwen zijn gestreken en veel veerponten zijn uit de vaart. Kades langs Rijn en Waal worden afgesloten omdat ze onderlopen.

Noordwaard

Er is een kans dat het doorstroomgebied Noordwaard in de Biesbosch weer onderloopt. Dat gebeurt als het, zoals verwacht, hard gaat waaien. Daardoor komt zeewater verder landinwaarts, terwijl de rivierafvoeren nu hoog zijn. In februari stroomde de Noordwaard voor het eerst vol.

De waterstand in de Maas is tegen die tijd weer aan het dalen volgens Rijkswaterstaat. Het peil van deze regenrivier zakt de komende dagen snel verder en zal volgende week weer normaal zijn, aldus de dienst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement