‘Romeinse soldaat’ houdt binnenvaart Waal in het oog

nijmegen

Sommige schippers hebben het misschien al gezien de afgelopen dagen: een zes meter hoog Romeins masker op een eiland in de Waal bij Nijmegen. Het staat er sinds vorige week en moet dienen als toeristische trekpleister.

Het vierduizend kilo zware gevaarte heeft de naam Het Gezicht van Nijmegen gekregen en is een replica van een Romeins masker dat zo’n honderd jaar geleden tijdens baggerwerkzaamheden is gevonden in de buurt van Nijmegen. Het stamt uit de eerste eeuw na Christus, toen de Gelderse stad onderdeel was van het Romeinse Rijk, en is tentoongesteld in het Valkhofmuseum. Kunstenaar Andreas Hetfeld kwam met het plan om er een grotere versie van te maken en won daarmee een ideeënwedstrijd.

Op een scheepswerf in Millingen aan de Rijn bouwde hij het masker, waarna het met een ponton, voortgestuwd door de negentig jaar oude sleepboot ‘Hendrik’, naar zijn eerste verblijf is vervoerd: het eiland Veur-Lent, middenin de Waal bij Nijmegen.

Corona verpest feestje

Het kunstwerk is zo geplaatst dat de ogen zijn gericht op de Waalkade, waarachter het oude stadscentrum ligt. Aan de achterkant van het masker is een trap aangebracht, waardoor het publiek door de ogen van het kunstwerk naar het centrum van de stad kan kijken.

Helaas voor kunstenaar en publiek was ook hier het coronavirus een boosdoener. Uit vrees voor een samenscholing van geïnteresseerden op de Waalkade besloot het stadsbestuur dat het 5,5 meter brede masker in alle vroegte moest worden vervoerd. Daardoor zou het aantal kijkers beperkt blijven en was de kans op besmettingen gering.

Schrale troost voor wie het transport had willen bekijken: over een paar jaar is er weer een kans. Dan krijgt het masker zijn definitieve plek vlakbij de Waalhaven en de spoorbrug. Op die plek is het masker destijds gevonden. Nu maar hopen dat ten tijde van het volgende transport de anderhalve-meter-samenleving niet meer nodig is.

‘Romeinse soldaat’ houdt binnenvaart Waal in het oog | NT

‘Romeinse soldaat’ houdt binnenvaart Waal in het oog

nijmegen

Sommige schippers hebben het misschien al gezien de afgelopen dagen: een zes meter hoog Romeins masker op een eiland in de Waal bij Nijmegen. Het staat er sinds vorige week en moet dienen als toeristische trekpleister.

Het vierduizend kilo zware gevaarte heeft de naam Het Gezicht van Nijmegen gekregen en is een replica van een Romeins masker dat zo’n honderd jaar geleden tijdens baggerwerkzaamheden is gevonden in de buurt van Nijmegen. Het stamt uit de eerste eeuw na Christus, toen de Gelderse stad onderdeel was van het Romeinse Rijk, en is tentoongesteld in het Valkhofmuseum. Kunstenaar Andreas Hetfeld kwam met het plan om er een grotere versie van te maken en won daarmee een ideeënwedstrijd.

Op een scheepswerf in Millingen aan de Rijn bouwde hij het masker, waarna het met een ponton, voortgestuwd door de negentig jaar oude sleepboot ‘Hendrik’, naar zijn eerste verblijf is vervoerd: het eiland Veur-Lent, middenin de Waal bij Nijmegen.

Corona verpest feestje

Het kunstwerk is zo geplaatst dat de ogen zijn gericht op de Waalkade, waarachter het oude stadscentrum ligt. Aan de achterkant van het masker is een trap aangebracht, waardoor het publiek door de ogen van het kunstwerk naar het centrum van de stad kan kijken.

Helaas voor kunstenaar en publiek was ook hier het coronavirus een boosdoener. Uit vrees voor een samenscholing van geïnteresseerden op de Waalkade besloot het stadsbestuur dat het 5,5 meter brede masker in alle vroegte moest worden vervoerd. Daardoor zou het aantal kijkers beperkt blijven en was de kans op besmettingen gering.

Schrale troost voor wie het transport had willen bekijken: over een paar jaar is er weer een kans. Dan krijgt het masker zijn definitieve plek vlakbij de Waalhaven en de spoorbrug. Op die plek is het masker destijds gevonden. Nu maar hopen dat ten tijde van het volgende transport de anderhalve-meter-samenleving niet meer nodig is.