Volgens Paas zijn de werknemers de dupe van het uitvlaggen. ‘De negatieve effecten voor werknemers zijn enorm groot, zeker op het gebied van sociale verzekeringen. Op het moment dat ze onder de Luxemburgse wet vallen, stopt hun pensioen, hun aow en hun kinderbijslag. De werkgevers doen dit alleen maar om er beter van te worden. De belasting en de sociale premies in Luxemburg zijn veel lager en de werknemers zijn de dupe. Ik ben hier heel erg boos over, zeker nu een tweede bedrijf zich heeft gemeld.’

Directeur T. Aarten van Wijgula in Druten zegt: ‘Mevrouw Paas moet niet proberen de zaak op te kloppen. Wij zijn dochter van Haniel. Een aantal schepen, dat als charter voor ons vaart, wordt door Haniel Shipping Luxemburg bemand.’

Directeur H. van Tilborg van het gelijknamige binnenvaartbedrijf in Giessen denkt er inderdaad over naar Luxemburg uit te vlaggen, maar wil het eerst met het personeel bespreken. ‘Het is een financiële kwestie. De belastingvoordelen zijn groot.’